Има достатъчно ресурс от страна на компаниите. За всяка област има

...
Има достатъчно ресурс от страна на компаниите. За всяка област има
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Има ресурс и сключени договори за зимно поддържане на пътищата за всяка област

Има задоволително запас от страна на фирмите. За всяка област има подписани контракти за зимно поддържане на пътищата. В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били разполагаем. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над 2000. Това съобщи пред БНР министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков и посочи:

" Има настоящи контракти, удължено е действието им до края на зимния сезон, тъй че правният спор, който съществува по метода, по който следва да бъдат възлагани тези поръчки (за почистването на пътищата - б.р.), по никакъв метод няма отношение към готовността ни и към реализирането на зимното поддържане на пътищата. Има кой да чисти ", съобщи министърът. Той добави, че преди около месец са удължени всички контракти, с цел да бъде обезпечено зимното поддържане ".

В предаването ''Неделя 150'' министър Цеков разяснява и Бюджет 2024, като акцентира, че разликата в план-сметката на страната в този момент е, че проектите на всяко едно министерство за финансови вложения са посочени по точно в листата на бюджета: " Това е едно начало на същинско финансово бюджетиране, което да бъде правено на планова база и когато законодателният орган приема бюджета, да разпознава точните предпочитани планове ".

Той посочи, че до 2020 г. разпределението на средствата за общините е правено без правила, като с постановления на министерства или на държавното управление са отделяни и предоставяни пари на тъкмо избрани общини, а " другите общини даже не са разбирали, че се е случвало такова финансиране на техни сътрудници ". Опитваме се да въведем ред при разпределянето на средствата за общините, добави министърът на районното развиване и благоустройството. " Условието към всички общини беше да имат висока планова подготвеност. Парите в никакъв случай не са били проблем. Проблем постоянно са били планирането и осъществяването ", уточни Андрей Цеков. Той уточни, че годишно общините са успявали да изпълнят планове за към 400-500 млн. лв. годишно, а в момента са подадени планове за над 2 милиарда лв. с тригодишен небосвод.

" Всички средства за финансови разноски са заложени в централния бюджет и всяко едно ведомство и всяка една община ще може действително да се конкурира за усвояването на тези средства. Надявам се този метод да даде опция да усвояваме доста по-голяма част от финансовата стратегия, така като чрез финансовото строителство стопанската система пораства ", сподели още министърът.

Той уточни, че лошото обмисляне е причина за неусвояването на планувани средства. " Големи задатъци са платени по " Хемус ", само че пътят на тези пари би трябвало да го търсят други органи, не Министерство на регионалното развитие. Дотам би трябвало да ни заведе прокуратурата. Ако желаят да отговорят на тези въпрос, ще го създадат, в случай че не желаят, за жалост страната няма орган, който да ги накара да създадат това ", разяснява районният министър във връзка със строителството на Автомагистрала " Хемус ". Той подчерта, че 2019-2020 е било възлагано строителството ѝ, без да има планове:

" Факт е, че 2023 година фирмите, които правят строителството, заявяват неспособност да работят при цените, на които са подписани договорите. Това не типично единствено за автомагистрала " Хемус ". Строителството на автомагистралата може да тръгне интензивно сега, когато бъде открито законодателно решение, което да разреши да се ползва методика към инхаус договорите, тогава ще може да се възобнови строителството. В рамките на 2023 година официално е работено по лотовете. С изключение на лотове 2 и 3, по които в този момент ще получим нови документи за към 20 млн. лв.. Това е ритъм на работа, който въобще не е задоволителен ".

Той изрази надежда с началото на новия строителен сезон, който стартира след зимата, ще може да се работи по всички пет магистрали, които сега се строят.

Министър Цеков заяви, че пробите от пътни сектори, които са към момента в изпитателен период, демонстрират, че в към 50% от тестваните пътни сектори има дефекти, т.е. осъществяването не дава отговор на това, което е било по план. Изпълнителите са известени и са почнали работа по премахване на тези дефекти.

Интервюто на Диана Янкулова с министър Андрей Цеков и репортаж на Пламен Христов в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл.

Инфо: БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР